Ker je sezona viroz v polnem zamahu, sem se odločila da sama naredim žele iz kutin (katerih letos ne primanjkuje) in s tem okrepim našo odpornost.
Potrebujemo:
1 kg kutin, 2 dl vode
1 kg kutin, 2 dl vode
650 g rjavega sladkorja
5 žlic limoninega soka
Za posip:
sesekljani orehi/mandlji/lešniki
sesekljane pistacije
kokosova moka
Očiščene kutinove krhlje skuhamo z nekaj vode - toliko da so pokrite
5 žlic limoninega soka
Za posip:
sesekljani orehi/mandlji/lešniki
sesekljane pistacije
kokosova moka
Očiščene kutinove krhlje skuhamo z nekaj vode - toliko da so pokrite
Pretlačimo skozi cedilo ali pa tako kot sem jaz "obdelajte" s paličnim mešalnikom :P
Kašo prelijemo v lonec, dodamo sladkor in nekaj limoninega soka ter kuhamo tako dolgo, da se kaša zgosti in postane rdečerjava. Medtem pridno mešamo, saj kaša kaj rada brizgne naokoli.
Zgoščeno kašo za slab centimeter debelo
razporedimo po pekaču, obloženem s papirjem za peko in v priprti pečici sušimo
pri temperaturi 50 ºC približno dve uri.
Narežemo na poljubne koščke ali
izrežemo z modelčki in posujemo s sladkorjem, mletimi orehi, nasekljanimi
lešniki, pistacijami ali kokosovo moko ali pa pustimo kar brez posipa.
Kutinov sir naj se suši na suhem mestu še 3 do 4
dni, najbolje v bližini peči ali nad hladilnikom, kjer je stalen dotok toplega
zraka.
Posamezne rezine le še položimo v papirnate košarice ali med plasti papirja za peko. Shranimo neprodušno zaprto.
Pri nas, teh zadnjih korakov nismo naredili, ker smo ga takoj pohrustali :P
LP
Posamezne rezine le še položimo v papirnate košarice ali med plasti papirja za peko. Shranimo neprodušno zaprto.
Pri nas, teh zadnjih korakov nismo naredili, ker smo ga takoj pohrustali :P
LP
mmmm, se mi sline cedijo. ;-)
OdgovoriIzbrišiS fotografijami podan recept, odlično kot kutini bonboni.
OdgovoriIzbrišiŠtefka
Ali kutine olupimo? Hvala za odgovor in lep pozdrav, Ančka
OdgovoriIzbriši